Sidste nyt

 

Sundby Samlingerne indbyder nu til ny udstilling:


Det gamle Nørresundby i skilte og fotos.

Nørresundby var i 1900-tallet en driftig handelsby med mange specialbutikker og togforbindelse til hele Vendsyssel.
Som erindring om denne tid har vi været i gemmerne og fundet fotos af de gamle butikker, gadeskilte og reklameskilte, fra der var engang.

Udstillingen åbner  Fredag ​​den 24. marts kl. 13.30 
af Michael Clausen, Bog og Idé/Legekæden, Nørresundby.

 

Den 24. marts udkommer et lille hæfte om "Industrikvarteret, der blev til beboelseskvarter". Mellem Broerne, Slagterivej og Industrivej.
I dag Mellem Broerne, Sundby Brygge og Carl Klitgaards Vej.

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piberum

Piberummet

Merskum (sepiolit) er et porøst mineral, der bl.a. forekommer på Balkan og i Lilleasien. Merskum/havskum kan som navnet antyder flyde på vand. Mineralet er blødt og kan tildannes med en kniv. Efter sigende var det tyrkerne, der først fandt på at anvende merskum til pibehoveder.
Merskum har den egenskab, at det før tilrygning tager farve ved berøring. Tilrygningen af piberne skal derfor foregå med yderste forsigtighed. For at piben skal få en ensartet smuk brun eller sort farve skal piben i den første tid være dækket af en beskyttelsespose af handskeskind. Tålmodigheden belønnes med en smuk, men sart pibe, som skal behandles med megen omhu.
Pibesamlingen er blevet suppleret med en udstilling af Bruyerepiber. Vi kan nu vise mere end 200 års piberygning, med de lokalt fremstillede kridtpiber fra 1772 - 1812, porcelænspiber og de kostbare merskumspiber, der skulle tilryges på en ganske særligt nænsom facon til de mere moderne Bryerepiber af såvel udenlandsk som dansk fabrikat.