Sidste nyt

 

Fredag ​​​​den 11. august  åbnede Sundby Samlingerne udstilling om fodboldlegenden Henning Jensen.
Man kan på udstillingen følge Henning Jensens indflydelse fra starten i NB som syvårig, til det sluttede, hvor han startede, nemlig i Nørresundby.
Endvidere kan man se den rørende film om Hennings karriere, varighed 6 minutter.
Indvielsen blev foretaget af borgmester Lasse Frimand Jensen, og der var mange besøgende, mennesker, der havde kendt Henning Jensen fra barnsben
og spillet fodbold med ham i boldkluben. Henning Jensens datter Susanne og hans barnebarn, der er bosiddende i Spanien, deltog ligeledes.

På Henning Jensens fødselsdag den 17. august blev en statue af ham afsløret på Henning Jensens Plads på Stigsborg Parkvej. Her var der mange tilskuere til
arrangementet, hvor der bl. en. var taler af borgmesteren, af tidligere fodboldspiller Allan Simonsen og en spansk fodboldspiller.
Pladsen er absolut også et besøg værd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livets store fester

Aktiviteter

Jul på Solsiden med fut i!

Sundby Samlingerne inviterer alle til juleudstilling i Bryggergården, Gl. Østergade 8, 9400 Nørresundby.

Udstillingen åbner fredag ​​​​den 25. november 2022, kl. 11.00.

I år er udstillingen et supplement til traditionen med at markere juletiden med et tændt juletræ på Nørresundby Torv, hvilket sker samme dag.

Samarbejdet med handelsstanden, der står bag jul på Torvet er ikke det eneste samarbejde bag markeringen af ​​julen i Nørresundby.

Juleudstillingen i Bryggergården vil i år have ekstra fut, da modeljernbane-klubben „Spor 12”, der hører hjemme i Løvvangen/Sundby Hvorup Boligselskabs afdeling 12, hvor engageret modeljernbane entusiaster holder vores barndoms drømme om et elektrisk tog kørende i fin stil og har et sådan "futtende" i udstillingen!

„Spor 12” har påkaldt sig interesse fra mange grønne af modeljernbane tilhængere og havde senest i forbindelse med åbent hus for klubberne i afdeling 12 besøg af mod hundrede interesserede.

„Sundby Samlingerne er glade for og stolte af, at det er lykkedes at lave samskabelse bag årets jul i Nørresundby mellem handelslivet, „Spor 12” og Sundby Samlingerne!

Det er en del af idégrundlaget for formidling af historien i og omkring Nørresundby, at vi trækker på samme hammer til gavn og glæde for byen og dens borgere”, siger formanden for Sundby Samlingerne Aase Daarbak.

I forbindelse med åbningen af ​​udstillingen skænker vi en kop kaffe og servere en småkage bagt af elever fra „Tech college, Food” og hermed har vi fjerde samspiller inde i arrangementet.

Sundby Samlingerne håber at rigtig mange sundbynitter og handlende på Torvet vil give sig tid til at kigge ind til åbningen eller se udstillingen i vores åbningstider helt frem til jul og dermed give gode oplevelser til små og store.

 
 "Livets butik fester" 

Der var mødt et halvt hundrede gæster til åbning til åbningen den 8. marts 2018 af udstillingen. Formand Aase Daarbak bød velkommen og gav straks ordet til Britta Oldenburg, der sammen med Tove Vestmark Christensen har stået i spidsen for udstillingen. Britta fortalte om tilblivelsen af ​​udstillingen.

Der er fundet rigtig mange effekter på loftet i Bryggergården, og det er dab, bekræftelse og bryllup, der danner rammen om udstillingen. Mændene er desværre underrepræsenteret på udstillingen, da disse ikke havde så meget tøj, og det, de havde, sled de op.

Sognepræst Lise Therkildsen holdt åbningstalen: "Som præst er man vidne til festlighederne i forbindelse med dåb, konfirmation og bryllup. Det var da heller ikke ualmindeligt, at præsten blev budt med til festlighederne efter kirkehandlingen, og i den forbindelse kom den alternative bibel, nemlig Emma Gads Takt og Tone, til sin ret." Præsten citerede flittigt fra bogen til gæsternes store fornøjelse. Hun fortalte om det traditionsbundne i forbindelse med festerne, og nævnte dåbskjolen som den mest traditionsbundne skik.

Dengang i 50'erne.

Starten af ​​1950'erne var præget af tradition og stabilitet. En række autoriteter, værdier, normer og roller lå fast.

Opdragelsen lå i faste rammer. Helt små børn blev behandlet efter opskriften: ro, renlighed og regelmæssighed. Når de blev lidt større, var det prioriteret højt at lære dem at lystre. Børn skulle gøre, hvad der blev sagt, ikke spørge hvorfor. Samtidig var det vigtigt at vise respekt over for voksne. Voksne besad erfaring, og erfaring var vigtig i 50`erne. Vil du ikke høre, må du føle!! Kønsrollerne lå fast, hjemmet var for langt de flestes vedkommende kvindernes domæne, mændene tjente pengene og triste på pengene. Pigerne legede med dukker og skulle være artige, drengene måtte gerne være voldsomme i deres adfærd, være en rask dreng.  

Optimisme, tro på fremskridt og kold krig prægede 1950'erne. Det er også i dette årti, vi får ny grundlov med kvindelig arvefølge. Radioen sender kun på et program, og sidst i årtiet vinder bilen og fjernsynet frem. 50'erne er også en forandringernes tid. I slutningen af ​​årtiet opstår en ungdomskultur, stærkt inspireret af musik, film og mode fra USA. Teenage begrebet opstår. Cowboybukser begynder så småt at komme på mode, det samme gør idolerne Elvis Presley og James Dean, Marilyn Monroe og Brigitte Bardot.  

Vi giver jer nu muligheden for at træde ind i 1950'erne med alt, hvad dertil hører af indretning, legetøj og klædedragter – så der vil være rig lejlighed til at få et indblik i årtiets hverdag.  

Udstillingen blev åbnet den 17. februar 2017 af tidligere rådmand Ib Rasmussen.


Besøg fra Skansevejens Skole.

Allerede fredag ​​​​​​den 12. februar 2017 dukkede en historielærer fra Skansevejens Skole, Søren Tousig, op i Bryggergården med at holde elever fra 3. og 4. klasse for at studere den nye udstilling.

Børnene havde emneuge og havde valgt emnet Storm P (1882-1949).
Læreren fandt, at udstillingen med de gamle radioer, fjernsyn, højtalere, skrivemaskiner og alt det andet elektronik passerede fint ind i deres projekt.

Børnene hyggede sig og fik en god snak over de udstillede apparater, som var mere eller mindre kendte for dem.
De kom desuden frem til, at stuen, “Pedras kabinet”, tidsmæssigt kunne have været Storm P's kabinet!

 

Skal vi mødes under uret? - ure gennem tiderne.

Sommerudstilling 2016 i Pibemagerhuset.

I nutidens samfund styres vi i høj grad af tiden og dermed også af uret. Uret har altid haft en uvurderlig betydning, da alt bliver målt i tid. Det første ur var et solur, som stammede helt tilbage til det gamle Ægypten eller år 3.500 før vor tidsregning. Dette ur har visse mangler, da solen ikke skinner om natten, derfor blev vandret og senere sanduret (timeglasset) populær.

Lommeuret så dagens lys i 1510, men blev først rigtig populært i 1800-tallet. Herefter kom penduluret og det elektroniske ur. Armbåndsuret, som vi næsten alle går med i dag, blev opfundet midt i 1800-tallet, men det vandt ikke rigtigt indpas før under 1. Verdenskrig, hvor soldaterne hurtigt fandt ud af, at det var lettere at kikke på håndleddet end at stå og fumle efter lommeuret. Det var desuden også vigtigt, at de omfattende operationer var fuldstændig synkroniseret. Derfor udleverede hæren ure til soldaterne, som fik lov til at beholde dem, hvilket gjorde dem meget populære.

Det første ur i Danmark blev fremstillet og opsat i Ribe Domkirke i 1401.

Udstillingen i Pibemagerhuset består af mange forskellige ure fra sidst i 1800-tallet til nu. Lommeure, tårnur, spareur, lodur, konsolure, vækkeure, rejseure, armbåndsure mm

Udstillingen blev åbnet fredag ​​​​den 27. maj 2017 af tidl. urmager i Vestergade, Per Beck-Jensen.


“Fra elektronikkens barndom” - Udstilling i Bryggergaarden 2016.

I dag er det en selvfølge, at alle, både børn og voksne, har en mobiltelefon, en iPad, en computer, et fjernsyn osv., men sådan har det ikke altid været. Udviklingen inden for de elektroniske medier sker utroligt hurtigt.

Sundby Samlingerne har været i gemterne og fundet nogle af tidligere tiders elektroniske apparater frem, bl.a. forløberen for radioen – Krystalapparatet - som vi har dateret til ca. 1924.

Der er grammofoner, f.eks. en rejsegrammofon fra sidst i 1930'erne, og som stadig er funktionsdygtig, en del gamle radioer, hvoraf den ældste er fra 1941, en spolebåndoptager, filmapparater, skrivemaskiner og regnemaskiner plus en masse andre sjove ting.

Stort besøg ved åbning af udstillingen “ Fra elektronikkens barndom” fredag ​​​​den 5. februar 2016.

Mere end hundrede interesserede havde fundet vej til Sundby Samlingernes nye udstilling “Fra elektronikkens barndom”.
Udstillingen blev åbnet af forhenværende Expert-forhandler Jørn Johansen, som var den sidste radio-tv-forhandler i Nørresundby.
Jørn Johansen forårsagede underholdende om sit liv i radio-tv branchen, om sjove episoder og udviklingen som helhed.
Efter et lækkert traktement havde de besøgende mulighed for at gå på opdagelse i udstillingen. Det var helt tydeligt, at gæsterne nød udstillingen og hyggede sig, “kan I huske”, “jeg havde” og “sådan en havde vi i mit hjem” var noget af det der blev sagt.
Effekterne er dels museets egne, dels ting, som venner af huset venligst har lånt os.

Onsdag den 17. august 2016 kl. 19 - 21 - Kryddersnapseaften og “åbne huse” i Urtehaven.

Onsdag aften var der næsten fuldt hus i Urtehaven. Naturvejleder ved Aalborg Kommune, Esben Buch, var forbi og fortalte levende om de af havens bær og urter, som egner sig til kryddersnaps. Han gav desuden smagsprøver på forskellige kryddersnapse, bl.a. vingevaldnød og brombær. Snapselauget fra Nibe ”Cimbrerne” var også til stede og øst ud af deres viden.

Juleudstilling 2019.

Ved Juleudstillingen 2019 var det gamle legetøj fundet frem, og der var pyntet op i de gamle stuer. Sundby Samlingernes frivillige havde produceret en masse spændende ting, der stadig kan købes så længe lager haves.

 julebord

 

 Udstilling i Bryggergården 6. marts 2020

1960´erne var et markant årti, der på mange måder forandrede Danmark - med ungdommen som en vigtig drivkraft. Det var et årti, hvor drømmene levede - nogle drømte om en god uddannelse og om at stifte familie, mens andre drømte om kærlighed og fred på jorden.
I tidens forskellige ungdomskulturer spillede frisurer, mode og musik og vigtig rolle.
Danmark ændrede sig fra et mangelsamfund til et forbrugersamfund.
På udstillingen er der mulighed for at se lidt af det, 60´erne bød på.

Der vil desuden være en lille udstilling med billeder fra Nørresundby i 60´erne.

Udstillingen blev åbnet af forhenværende borgmester Henning G. Jensen fredag ​​​​​​​​den 6. marts 2020 kl. 14.00 i Bryggergaarden, Gl. Østergade 8, 9400 Nørresundby.
Der var lidt underholdning med Malthe Nielsen (Rockmaskinen).

Udstillingen kan stadig beses, indtil juleudstillingen i løbet af oktober afløber denne.